Boek je bus hierBoek je taxi hierBoek je treinkaartjes hierBoek je vlucht hierBoek je veerboot hier
Tioman Ferry TicketsHaz clic aquí para españolClicca qui per l'italianoKlicken Sie hier für DeutschTioman Ferry TicketsKlik di sini untuk MelayuCliquez ici pour le français Klik hier voor NederlandsClick here for EnglishClick here for ArabicClick here for Russian íêµì–´ë” 여기를 í´ë¦íììì¤Clique aqui para português

Walvishaaien in de Wateren Rondom Tioman

Home / Bootkaartjes / Update* / Gallerie / Blog


De walvishaai zwemt al meer dan 60 miljoen jaar op aarde rond. Deze enorme haai, met een lengte van tussen de 10 en de 15 meter de grootste vis in de zee, is een zogeheten pelagische vis. Dat houdt in dat de walvishaai altijd in beweging is, continu aan het zwemmen is. Overigens, hoewel het hier een haaiensoort betreft, is de walvishaai geheel ongevaarlijk voor de mens, omdat de vis d.m.v. het filteren van enorme hoeveelheden water z'n voedsel vergaart, zoals bijvoorbeeld balijnwalvissen dat ook doen.

Het is niet echt verrassend dat walvishaaien, als het gaat om formaat en gewicht, een groot aantal dierenrijkrecords in bezit hebben. Walvishaaien zijn immers, op sommige echte walvissoorten na, de grootste nog bestaande gewervelde dieren en kunnen qua lichaamsgewicht zelfs wedijveren met de grootste dinosaurussen.

Goedaardige Gigant van de zee, een walvishaai zwemt door het Tiomangebied
Goedaardige Gigant van de zee, een
walvishaai zwemt door het Tiomangebied


Zoals gezegd vormen walvishaaien, ondanks hun ongelooflijke omvang, geen enkel gevaar voor de mens. Ze zijn namelijk absoluut niet agressief. Integendeel, ze ogen juist heel tolerant. Zo tolerant zelfs dat ze nauwelijks reageren als er duikers in de buurt zijn of een duiker zich even door de walvishaai laat voorttrekken aan de rugvin. Overigens wordt duikers fysiek contact met de walvishaai vandaagdedag afgeraden. Desalniettemin lijkt het erop dat vooral jongere walvishaaien niet alleen buitengewoon zachtaardig zijn maar dat ze zelfs nieuwsgierig zijn en mogelijk graag met duikers spelen.

Het is de speelse, zachte aard van de walvishaai, tezamen met hun enorme omvang, waardoor ze zo populair zijn in het duikwereldje. Kortom, ga je in Tioman duiken, dan bestaat er altijd een kans dat je een walvishaai tegenkomt. Immers, de altijd goedgezinde kolossen volgen twee keer per jaar hun migratieroutes vlak langs de oostkust van het Maleisische schiereiland.

Duiker bij Tioman maakt de foto van z'n leven
Duiker bij Tioman maakt de foto van z'n leven

De meeste van de walvishaaiwaarnemingen vinden in mei en oktober plaats. Maar je kunt ze eigenlijk op elk moment van het jaar tegenkomen als je rondom Tioman aan duiken bent. De enige uitzondering daarop is wellicht de moessonperiode, van december tot januari ongeveer.

Momenteel te zien: Dancing with whale sharks
Momenteel te zien: Dancing with whale sharks

Update - 22 oktober: In de afgelopen 2 weken is er bij diverse duiklocaties omennabij Tioman tot 3 keer toe een walvishaai gespot.

Als je ook kan wil maken een walvishaai te zien, gebruik dan dit formulier om je PADI Open Water duikbrevet te halen of een snorkelexcursie te reserveren.

    m   v: 
 
Vanaf:
Tot:
Vraag/opmerking/verzoek:
 

Mersing Harbour Centre

Hier kun je je online geboekte veerbootkaartjes ophalen. Het Mersing Harbour Centre complex heeft ook een uitstekend horecagedeelte, evenals een behoorlijk aantal handige shops voor snel nog even winkelen voor je op de veerboot stapt. Meer info...

Tioman Spa & Thermen

Tioman biedt diverse spa- en wellnesscentra die zeer de moeite waard zijn. Je kunt hier vooraf de behandelingen kiezen waar je zin in hebt, aangezien alle Tioman resorts die voorzien zijn van spa en thermen in deze overkoepelende site opgenomen zijn. Meer info...

Tioman Honeymoon

Als je binnenkort in het huwelijksbootje gaat stappen en een droomhuwelijksreis op een exotisch strandparadijsje wilt beleven, puur en alleen voor jullie tweetjes, neem dan even een kijkje op deze site. Ideaal als je een heerlijk all-in-one Honeymoon arrangement zoekt. Meer info....

*Twitter updates
Alhoewel we ons uiterste best doen, kunnen we a.g.v. zee- en/of weeromstandigheden, niet garanderen dat de Twitter alerts altijd tijdig kunnen worden verzonden.
Booking.com

Neem contact met ons op

Vragen over Tioman? Mersing? De veerboot? Laat het ons weten.

Contactgegevens