Doorzoek de site
Tioman Ferry TicketsHaz clic aquí para españolClicca qui per l'italianoKlicken Sie hier für DeutschTioman Ferry TicketsKlik di sini untuk MelayuCliquez ici pour le français Klik hier voor NederlandsClick here for EnglishClick here for ArabicClick here for Russian íêµì–´ë” 여기를 í´ë¦íììì¤Clique aqui para português

8 Snorkeltips voor Tioman

Home / Bootkaartjes / Update* / Gallerie / Blog

Klik hier om uw snorkelexcursie te boeken
Klik hier om uw snorkelexcursie te boeken


Koraal is fascinerend. Het lijkt op steen, maar het bestaat in feite uit talloze levende diertjes. Koraal is echter erg kwetsbaar. Daarom hoor je vaak dat je koraal nooit moet aanraken. Laten we eens kijken naar wat je allemaal nog meer niet moet doen of juist wel moet doen als je gaat snorkelen bij koraalriffen.

  1. Veiligheid voorop! Ga nooit alleen de zee op of in. Snorkel altijd met minimaal één ander persoon, je snorkelbuddy. Zo kun je elkaar in de gaten houden, mocht er iets misgaan. Het wordt ook sterk aanbevolen om tijdens het snorkelen een drijfvest te dragen. Niet alleen is dat veiliger, maar het maakt het ook makkelijker om aan de oppervlakte van het water te blijven, waardoor de kans kleiner wordt dat je door de golven tegen het koraal botst of per ongeluk tegen het koraal schopt.

  2. Zorg er vooraf voor dat je het snorkelmateriaal op de juiste manier draagt en dat alles naar wens zit. Vaak moet je het masker, de snorkel of de flippers afstellen op je eigen maten, wat doorgaans ten koste gaat van het koraal onder je, omdat je in de meeste gevallen vaste ondergrond nodig hebt tijdens het afstellen. Zorg er ook vooraf voor dat je masker niet beslaat. Het beste test je alles in ondiep water, d.w.z. voordat je je boven het koraal bevindt.

  3. Raak het koraal nooit aan. Koraal is schitterend en het is misschien een beetje verleidelijk om het te voelen, maar hou er rekening mee dat veel koraalsoorten bedekt zijn met een dun laagje slijm dat bescherming biedt tegen bacteriën. Sommige koraalsoorten gebruiken gifstoffen of irriterende stoffen die ernstige reacties kunnen veroorzaken wanneer je ermee met de blote huid in contact komt. Als je je plotseling moe voelt worden, draai je dan je gezicht naar boven i.p.v. beneden en drijf rustig in het water door met je armen en benen je evenwicht te bewaren. Je moet je snorkel uiteraard wel uitdoen als je je gezicht naar boven draait, maar je kunt je masker ophouden.

  4. Snorkel niet bij hoge golven, veel wind of als er een sterke stroming staat. Dat kan namelijk niet alleen gevaarlijk zijn, maar je zult dan hoogstwaarschijnlijk ook continu moeten bijsturen met je armen en benen om in balans te blijven op het water, waardoor de kans op beschadiging aan het koraal toeneemt.

  5. Snorkel alleen in het water als het getij het toelaat. Tijdens eb is de kans groter dat je in contact komt met het koraal onder je. Snorkel alleen als er minimaal 2 meter aan water zit tussen het wateroppervlak en het hoogste koraalpunt eronder.

  6. Geef liever niet te veel brood of ander voedsel aan de visjes die je rondom het koraal ziet. Een grote school visjes om je heen is leuk, maar hou er rekening mee dat het te veel bijvoeren van visjes met brood en ander onnatuurlijk voedsel de drang om te foerageren zal doen afnemen. Als gevolg hiervan raken de visjes ondervoed, omdat ze niet de voedingsstoffen binnen krijgen die ze normaliter uit hun gebruikelijke voedsel halen. De visjes worden vervolgens vatbaar voor ziekten. Kortgezegd: Het overmatig bijvoeren van visjes doet ze - in tegenstelling tot wat men denkt - geen goed. Integendeel, de visjes sterven in dat geval veel eerder.

  7. Als je tijdens het snorkelen een schildpad, dolfijn o.i.d. ziet, zwem er dan niet achteraan. De bedoeling tijdens het snorkelen is om de natuur te allen tijde uitsluitend te observeren. Zodra je het gedrag van dieren verandert, doe je meer dan sec observeren en kun je zelfs een bron van stress worden voor de dieren. Probeer zo veel mogelijk één te worden met de omgeving waar je je in bevindt. Des te minder hoeven de dieren om je heen zich aan te passen.

  8. Het is goed om water te blijven drinken tijdens excursies, dus neem altijd een fles water mee. Maar laat geen afval achter. Het duurt doorgaans tientallen jaren voordat plastic volledig is afgebroken. Veel plastic komt in het maag- en darmstelsel van zeedieren terecht. Soms komen stukjes plastic vast te zitten in het blaasgat van dolfijnen of de neusgaten van schildpadden. Het moge duidelijk zijn dat de arme dieren dan naar alle waarschijnlijkheid een ondragelijke dood sterven. Kortom, verzamel na een snorkeluitje altijd al het plastic en neem het mee naar het vasteland, zodat het op duurzame wijze kan worden vernietigd.

  9. Wil je een snorkel trip boeken in het water rondom Tioman? Klik hier.

Voor meer informatie over het Tioman koraal en de laatste updates over natuurbehoudprojecten in deze contreien kun je contact opnemen met www.reefcheck .org

Click here to book your snorkeling outing
Click here to book your snorkeling outing

Mersing Harbour Centre

Hier kun je je online geboekte veerbootkaartjes ophalen. Het Mersing Harbour Centre complex heeft ook een uitstekend horecagedeelte, evenals een behoorlijk aantal handige shops voor snel nog even winkelen voor je op de veerboot stapt. Meer info...

Tioman Spa & Thermen

Tioman biedt diverse spa- en wellnesscentra die zeer de moeite waard zijn. Je kunt hier vooraf de behandelingen kiezen waar je zin in hebt, aangezien alle Tioman resorts die voorzien zijn van spa en thermen in deze overkoepelende site opgenomen zijn. Meer info...

Tioman Honeymoon

Als je binnenkort in het huwelijksbootje gaat stappen en een droomhuwelijksreis op een exotisch strandparadijsje wilt beleven, puur en alleen voor jullie tweetjes, neem dan even een kijkje op deze site. Ideaal als je een heerlijk all-in-one Honeymoon arrangement zoekt. Meer info....

*Twitter updates
Alhoewel we ons uiterste best doen, kunnen we a.g.v. zee- en/of weeromstandigheden, niet garanderen dat de Twitter alerts altijd tijdig kunnen worden verzonden.
Booking.com

Neem contact met ons op

Vragen over Tioman? Mersing? De veerboot? Laat het ons weten.

Contactgegevens