Het Turtle Sanctuary project is een in het dorpje Juara gelegen schildpaddenopvangcentrum. Het hoofddoel van het opvangcentrum is om de diverse populaties bedreigde schildpadsoorten in de regio voor verdere afname te behoeden. Het centrum wordt gerund door vrijwilligers die m.n. aangetroffen schildpadeitjes onder hun hoede nemen en deze aldus beschermen tegen roofdieren, zoals de monitor hagedis, bepaalde roofvogelsoorten, maar ook de mens.
In de jaren 60 en 70 kwamen overal in de Seri Buat archipel talloze schildpadden voor. Met name de lederschildpad werd in grote getalen in de buurt van Tioman aangetroffen.
Dit schildpadje kan binnenkort worden vrijgelaten
Maar het duurde niet lang voordat de zee rondom Tioman werd overbelast door te hoge visvangst als gevolg van illegale visserij. Ook werden er op grote schaal schildpadeitjes gestroopt. Op een gegeven moment stond de zeeschildpad op het punt om plaatselijk door uitsterving te verdwijnen.
Ook interessant: Tioman Clean-up Day...
Maar dankzij de inspanningen van diverse schildpadprojecten in de regio en de hulp van de landelijke en plaatselijke overheid hier, maken schildpadden hier nu een comeback.
Als je een kijkje wilt nemen bij het Turtle Sanctuary in het dorpje Juara, dan kun je of te voet of met de taxi het eiland oversteken, mocht je aan de westkust verblijven. Bevindt je je in Juara, dan kun je er vanaf je accommodatie zo naartoe lopen.
Haaien en de mens zijn natuurlijke vijanden van de zeeschildpad
Bij het opvangcentrum kun je zien hoe het beleid in de praktijk wordt uitgevoerd. Zo worden alle aangetroffen en door de vrijwilligers opgegraven schildpaddeneitjes binnen een paar uur op het terrein van het opvangcentrum weer in kuilen herbegraven.
De verplaatste nesten worden vervolgens voorzien van een overkoepelend gaas. Het gaas zorgt er namelijk voor dat de eitjes niet ten prooi vallen aan in Tioman voorkomende roofdieren. Alle details, waaronder datum, aantal eitjes, schildpadsoort enz, worden voor latere analyse zorgvuldig genoteerd.
Volwassen lederschildpad
De zorgzame vrijwilligers houden de eitjes vervolgens zo'n 40 dagen lang goed in de gaten. Zodra de eitjes zijn uitgekomen, mogen de schildpadjes naar zee. In sommige gevallen worden ze nog even aan land gehouden tot ze wat groter zijn.
Doordat de schildpadjes iets meer in omvang kunnen toenemen en minder worden blootgesteld aan roofdieren aan land, worden ze, eenmaal in zee, door door de iets forsere aantallen en hun iets grotere formaat voor een aantal zeeroofdieren ook iets minder aantrekkelijk als voedselbron. Hierdoor ligt de overlevingskans van de schildpadjes net dat kleine beetje hoger.
Wil je het opvangcentrum een bezoekje brengen, of wellicht er een bijdrage aan leveren? Gebruik onderstaand formulier voor meer details.