Boek je bus hierBoek je taxi hierBoek je treinkaartjes hierBoek je vlucht hierBoek je veerboot hier
Tioman Ferry TicketsHaz clic aquí para españolClicca qui per l'italianoKlicken Sie hier für DeutschTioman Ferry TicketsKlik di sini untuk MelayuCliquez ici pour le français Klik hier voor NederlandsClick here for EnglishClick here for ArabicClick here for Russian íêµì–´ë” 여기를 í´ë¦íììì¤Clique aqui para português
Mersing Kantoor +60 1978 42977
Singapore Kantoor +65 900 79345

Schildpaddenopvangcentrum in Tioman

Home / Bootkaartjes / Nieuws / Gallerie / Blog


Het Turtle Sanctuary project is een in het dorpje Juara gelegen schildpaddenopvangcentrum. Het hoofddoel van het opvangcentrum is om de diverse populaties bedreigde schildpadsoorten in de regio voor verdere afname te behoeden. Het centrum wordt gerund door vrijwilligers die m.n. aangetroffen schildpadeitjes onder hun hoede nemen en deze aldus beschermen tegen roofdieren, zoals de monitor hagedis, bepaalde roofvogelsoorten, maar ook de mens.

In de jaren 60 en 70 kwamen overal in de Seri Buat archipel talloze schildpadden voor. Met name de lederschildpad werd in grote getalen in de buurt van Tioman aangetroffen.

Dit schildpadje kan binnenkort worden vrijgelaten
Dit schildpadje kan binnenkort worden vrijgelaten

Maar het duurde niet lang voordat de zee rondom Tioman werd overbelast door te hoge visvangst als gevolg van illegale visserij. Ook werden er op grote schaal schildpadeitjes gestroopt. Op een gegeven moment stond de zeeschildpad op het punt om plaatselijk door uitsterving te verdwijnen.

Ook interessant: Tioman Clean-up Day...

Maar dankzij de inspanningen van diverse schildpadprojecten in de regio en de hulp van de landelijke en plaatselijke overheid hier, maken schildpadden hier nu een comeback.

Als je een kijkje wilt nemen bij het Turtle Sanctuary in het dorpje Juara, dan kun je of te voet of met de taxi het eiland oversteken, mocht je aan de westkust verblijven. Bevindt je je in Juara, dan kun je er vanaf je accommodatie zo naartoe lopen.

Haaien en de mens zijn natuurlijke vijanden van zeeschildpadden
Haaien en de mens zijn natuurlijke vijanden van de zeeschildpad

Bij het opvangcentrum kun je zien hoe het beleid in de praktijk wordt uitgevoerd. Zo worden alle aangetroffen en door de vrijwilligers opgegraven schildpaddeneitjes binnen een paar uur op het terrein van het opvangcentrum weer in kuilen herbegraven.

De verplaatste nesten worden vervolgens voorzien van een overkoepelend gaas. Het gaas zorgt er namelijk voor dat de eitjes niet ten prooi vallen aan in Tioman voorkomende roofdieren. Alle details, waaronder datum, aantal eitjes, schildpadsoort enz, worden voor latere analyse zorgvuldig genoteerd.

Volwassen lederschildpad
Volwassen lederschildpad

De zorgzame vrijwilligers houden de eitjes vervolgens zo'n 40 dagen lang goed in de gaten. Zodra de eitjes zijn uitgekomen, mogen de schildpadjes naar zee. In sommige gevallen worden ze nog even aan land gehouden tot ze wat groter zijn.

Doordat de schildpadjes iets meer in omvang kunnen toenemen en minder worden blootgesteld aan roofdieren aan land, worden ze, eenmaal in zee, door door de iets forsere aantallen en hun iets grotere formaat voor een aantal zeeroofdieren ook iets minder aantrekkelijk als voedselbron. Hierdoor ligt de overlevingskans van de schildpadjes net dat kleine beetje hoger.

Wil je het opvangcentrum een bezoekje brengen, of wellicht er een bijdrage aan leveren? Gebruik onderstaand formulier voor meer details.

    m   v: 
 
Vanaf:
Tot:
Vraag/opmerking/verzoek:
 

Mersing Harbour Centre

Hier kun je je online geboekte veerbootkaartjes ophalen. Het Mersing Harbour Centre complex heeft ook een uitstekend horecagedeelte, evenals een behoorlijk aantal handige shops voor snel nog even winkelen voor je op de veerboot stapt. Meer info...

Tioman Spa & Thermen

Tioman biedt diverse spa- en wellnesscentra die zeer de moeite waard zijn. Je kunt hier vooraf de behandelingen kiezen waar je zin in hebt, aangezien alle Tioman resorts die voorzien zijn van spa en thermen in deze overkoepelende site opgenomen zijn. Meer info...

Tioman Honeymoon

Als je binnenkort in het huwelijksbootje gaat stappen en een droomhuwelijksreis op een exotisch strandparadijsje wilt beleven, puur en alleen voor jullie tweetjes, neem dan even een kijkje op deze site. Ideaal als je een heerlijk all-in-one Honeymoon arrangement zoekt. Meer info....


Booking.com

Neem contact met ons op

Vragen over Tioman? Mersing? De veerboot? Laat het ons weten.

Contactgegevens