Een doornkroonzeester kan een diameter van 50 centimeter bereiken, is bedekt met giftige stekels en is een vraatzuchtige roofdier die het vooral op hard koraal voorzien heeft.
De doornkroon zeester is overal ter wereld de reden voor het verdwijnen van enorme stukken koraalriffen. De fraaie koraaltuinen rondom Tioman zijn hierop geen uitzondering, zij het dat de aantallen doornkronen de afgelopen jaren sterk zijn afgenomen en het koraal hier grotendeels weer in originele staat verkeert.
Doornkroonzeester die het op koraal heeft gemunt
Uitbraken van doornkroonzeesterren komen echter nog steeds voor en hier zijn twee redenen voor:
1. Zeewater dat door vervuiling rijk is aan organisch materiaal kan een bevolkingsexplosie aan doornenkronen teweeg brengen
2. Afname in aantal van het meest prominente roofdier van doornenkroonzeesterren, de
Triton slak.
Close-up van de stekels van een doornenkroon
Duikgemeenschappen treden regelmatig op en proberen met proactieve initiatieven de snel toenemende aantallen van dit roofdier tegen te gaan. In Tioman organiseert de duikgemeenschap gemiddeld om de twee maanden deze zogeheten doornenkrooninzamelingacties.
Tijdens deze acties worden de koraalriffen rondom Tioman zo veel mogelijk fysiek ontdaan van alle doornenkroonzeesterren die men er aantreft. Vervolgens worden alle vergaarde exemplaren op het strand begraven. Doorgaans wordt de hulp ingeroepen van zo'n 30 vrijwilligers, die verdeeld worden in groepen van 3 tot 4 duikers. Twee van deze duikers zijn vaak wat meer ervaren en hebben als taak de doornenkroonsterren op te pakken. De andere teamleden zijn ofwel spotters, dan wel degene die alle verzamelde doornenkronen in een daarvoor bestemd net bij zich dragen.
Doe mee met onze anti-doornenkroon actie
Met deze acties proberen we onze riffen gezond te houden. Let wel, e.e.a. is niet geheel zonder risico, want bij het fysiek oppakken van de doornenkroon moeten we extra opletten dat we niet worden gestoken door de stekels, aangezien deze een behoorlijk krachtig gif over kunnen brengen. Een steek van de doornenkroon leidt tot stevige pijnscheuten en kan, indien niet effectief behandeld, ernstige infectie tot gevolg hebben. Eerstehulpbehandeling houdt o.a. het onderdompelen in heet water in om het gif te neutraliseren.
Een tritonschelp - koop ze niet als souvenir en neem ze niet mee naar huis
We nodigen alle duikers uit, in de regio en vanuit het buitenland, om met onze duikteams mee te doen de anti-doornenkroonprogramma's. Alle vrijwilligers krijgen het duiken aangeboden tegen kostprijs. Bovendien ontvangt iedereen een deelnamecertificaat.
Als je meer wilt weten over het doornenkroonprobleem en hoe je kunt deelnemen aan een anti-doornenkroonzeesteractie, gebruik dan onderstaand formulier.