Nieuw: Vanaf Singapore
direct naar Desaru Coast!
 Boek je bus hierBoek je taxi hierBoek je treinkaartjes hierBoek je vlucht hierBoek je veerboot hier
Tioman Ferry TicketsHaz clic aquí para españolClicca qui per l'italianoKlicken Sie hier für DeutschTioman Ferry TicketsKlik di sini untuk MelayuCliquez ici pour le français Klik hier voor NederlandsClick here for EnglishClick here for ArabicClick here for Russian íêµì–´ë” 여기를 í´ë¦íììì¤Clique aqui para português

Natuurbehoudheffing op Pulau Tioman

Home / Bootkaartjes / Update* / Gallerie / Blog


Niet lang nadat bleek dat Tioman een grote aantrekkingskracht had op vakantiegangers van heinde en verre, realiseerden zowel de lokale als de federale overheid zich dat er een Conservation Fee, een natuurbehoudheffing, in rekening moest worden gebracht. Deze extra financiele middelen worden tegenwoordig geregeld aangewend om het planten- en dierenleven in Tioman te beschermen.

De heffing werd aanvankelijk vastgesteld op RM5 per persoon. Dit bedrag is niet zo lang geleden echter opgevoerd tot RM 30 per buitenlandse bezoeker. (Vanaf 2018).

Kinderen van 6 tot 12 jaar en senioren (56 jaar en ouder) betalen slechts RM15.

Peuters (0 - 6 jaar) zijn vrijgesteld, net als OKU-houders, d.w.z. gehandicapten.

De heffing geldt uiteraard ook niet voor alle bewoners van Tioman.

De heffing voor inwoners van Maleisië blijft op RM5 voor volwassenen en RM2 voor kinderen.

De financiele middelen die op deze manier worden vergaard, gaan o.a. die delen van Tioman die de status van Marine Park hebben gekregen. In de praktijk houdt dit in dat men dit fonds aanwendt voor het opruimen van zwerfafval en het behoud van de natuurlijke schoonheid van het eiland. Tevens gaat het naar b.v. afvalrecycling, verkeersbeperking, natuuronderzoek enz.

Hou er rekening mee dat deze toeslag los staat van de veerboottickets, d.w.z. de veerboottickets zijn exclusief deze toeslag.

Om de natuurbehoudheffing te betalen, ga je naar de desbetreffende balie, pal tegenvoer de balie van Bluewater Express, en toon je je veerboottickets. Je kunt vervolgens het heffingsbedrag overhandigen dat je op basis van het aantal aangeschafte veerboottickets, d.w.z. het aantal reizigers in je groep, kenbaar wordt gemaakt. Neem voor alle zekerheid altijd je betalingsbewijs in ontvangst.

Hoewel het misschien een beetje vervelend is als je wordt gevraagd om wederom je portemonnaie te trekken, kun je het feit dat er een natuurbehoudtoeslag in rekening wordt gebracht ook als een goede ontwikkeling beschouwen, zowel voor de natuur in Tioman als voor de bevolking. Tioman bewoners kunnen op deze manier immers hun toekomst veilig stellen als het gaat om Tioman als toeristische trekpleister.

Overigens hebben de diverse commerciële exploitanten op het eiland hun eigen vergoedingen voor het onderhoud van Tioman.

Hopelijk stellen de ingezamelde middelen de overheid in staat om ervoor te zorgen dat Tioman net zo populair blijft als vakantiebestemming als nu.

Mersing Harbour Centre

Hier kun je je online geboekte veerbootkaartjes ophalen. Het Mersing Harbour Centre complex heeft ook een uitstekend horecagedeelte, evenals een behoorlijk aantal handige shops voor snel nog even winkelen voor je op de veerboot stapt. Meer info...

Tioman Spa & Thermen

Tioman biedt diverse spa- en wellnesscentra die zeer de moeite waard zijn. Je kunt hier vooraf de behandelingen kiezen waar je zin in hebt, aangezien alle Tioman resorts die voorzien zijn van spa en thermen in deze overkoepelende site opgenomen zijn. Meer info...

Tioman Honeymoon

Als je binnenkort in het huwelijksbootje gaat stappen en een droomhuwelijksreis op een exotisch strandparadijsje wilt beleven, puur en alleen voor jullie tweetjes, neem dan even een kijkje op deze site. Ideaal als je een heerlijk all-in-one Honeymoon arrangement zoekt. Meer info....

*Twitter updates
Alhoewel we ons uiterste best doen, kunnen we a.g.v. zee- en/of weeromstandigheden, niet garanderen dat de Twitter alerts altijd tijdig kunnen worden verzonden.
Booking.com

Neem contact met ons op

Vragen over Tioman? Mersing? De veerboot? Laat het ons weten.

Contactgegevens