Als je met enige regelmaat last hebt van zeeziekte, dan weet je dat alleen al de angst ervoor behoorlijk stressvol kan zijn. Nog voordat het zover is, voel je je symptomen al naderen. De eerste tekenen zijn doorgaans herhaaldelijk geeuwen, toename van speeksel en vaak klam zweet op bovenlip, het voorhoofd of het hele lichaam.
Op dat moment kun je je er zo hard mogelijk tegen verzetten als je wil, maar zodra het proces op gang is gekomen en de omstandigheden die het process veroorzaken niet afnemen, is de kans groot dat je zeeziek wordt. Met uiteindelijk het zo gehate braken tot gevolg.
De angst om zeeziek te worden kan bij een reis of vakantie behoorlijk roet in het eten gooien. Immers, als je zeeziek bent, dan heb je nauwelijks zin om iets anders te doen. Het voelt echt ellendig.
Kun je iets aan zeeziekte doen? Kun je zeeziekte voorkomen, of in ieder geval de gevolgen ervan matigen?
Als gevolg van onze uitgebreide ervaring op gebied van varen op zee en zeeziekte weten we inmiddels wat in de regel wel en wat niet helpt. Zo hebben we een aantal tips en suggesties vergaard waarmee symptomen in heftigheid kunnen worden teruggebracht. In sommige gevallen kan zeeziekte, en zeker het braken, zelfs helemaal kunnen worden voorkomen.
Zo fris als een hoentje op je bestemming aankomen, wie wil dat niet?
Top 15 meest effectieve tips om de gevolgen van zeeziekte te voorkomen of te verminderen
- Een oude vertrouwde tip, maar let de dag voordat je de veerboot neemt op wat je eet en drinkt. Vermijd alcoholische of koolzuurhoudende dranken en zware of al te pittige maaltijden. Kortom, probeer je maag zo veel mogelijk te ontzien.
- Probeer sterke geuren en aroma's te vermijden. Voedselreukjes, zware parfum en vooral benzine en diesel kunnen je snel misselijk maken. Zodra je iets ruikt dat je niet bevalt, kun je beter ergens anders gaan zitten of even naar buiten gaan, d.w.z. het dek van de veerboot, liefst aan de achterkant van het schip. Blijf uiteraard wel uit de buurt van de uitlaat. En ga alleen naar buiten als het 100% veilig is en de veerbootbemanning er expliciet toestemming voor heeft gegeven!
- Het midden van de veerboot is het minst gevoelig voor beweging. Dus zo snel mogelijk boarden en een zitplaats in het midden bemachtigen is het devies. Sommige van de veerboten hebben meerdere verdiepingen, maar hoe lager je zit, hoe beter.
- Val je gauw in slaap tijdens het reizen, dan kan dit een uitkomst zijn. De kans is namelijk groot dat je al slapend überhaupt niet misselijk wordt, laat staan echt zeeziek.
- Vermijd de moessonmaanden, november/december tot januari/februari. De zee in deze contreien is het hele jaar door kalm, maar tijdens de moesson is het weer onstuimiger, waardoor golven hoger uitpakken, met alle gevolgen van dien.
- Alle zitplaatsen op de veerboot zijn naar voren gericht, maar als je liever staat, zorg er dan in ieder geval voor dat je naar voren kijkt, d.w.z. richting de boeg van de veerboot.
- Lezen of het gebruik van een laptop of mobiele telefoon wordt afgeraden. Hierdoor kan er namelijk een conflict onstaan bij je evenwichtsorgaan wanneer de veerbootcabine heen en weer beweegt. (N.B. Volgens sommige passagiers helpt het kijken naar een actiefilm op hun scherm met afleiding, waardoor ze zich minder bewust werden van het schommelen van de veerboot. Dit kan dus het proberen waard zijn)
- Zitplaatsen bij het raam zijn meestal beter, omdat je de horizon in de gaten kunt houden. Hierdoor is het schommelen van de boot dan in ieder geval in lijn met met je waarnemingen, zeker als je je op de horizon kunt focusen.
- Frisse lucht, vooral frisse wind, kan zeeziekte verlichten, dus loop naar het achterbalkon van de veerboot als je denkt dat dit kan helpen, d.w.z. als de golven niet al te hoog zijn. Maar nogmaals, blijf uit de buurt van de uitlaat. En ga alleen naar buiten als de veerbootbemanning hier expliciet toestemming voor heeft gegeven.
- Probeer een van de anti-zeeziekte polsbandjes. Ze werken zonder medicijnen, hebben geen bijwerkingen en zijn geschikt voor zowel volwassenen als kinderen als zwangere vrouwen. Bovendien zijn ze ook verkrijgbaar in vrolijke kinderkleurtjes.
- Sommige passagiers zweren bij gember. M.a.w. door op een stukje verse gember te sabbelen, of op een gembersnoepje zou je de symptomen van zeeziekte kunnen verlichten, of wellicht geheel tegengaan.
- Als je van alles al hebt geprobeerd, maar nog steeds zeeziek wordt, is het misschien tijd om bij een dokter of drogisterij aan te kloppen. Dramamine en Bonine zijn de twee bekendere remedies tegen zeeziekte en ze zijn verkrijgbaar bij de meeste drogisterijen. Hou er wel rekening mee dat er mogelijk bijwerkingen zijn, waaronder sufheid. Ter informatie: er zijn ook middelen waar je niet slaperig van wordt. Slik je liever geen pillen, dan zijn er ook pleisters beschikbaar.
- Als je desondanks toch zeeziek wordt, probeer dan een paar slokjes sodawater op kamertemperatuur. Het gasvormige sodawater veroorzaakt een milde oprisping, wat een onmiddellijk gevoel van verlichting geeft rond de maagstreek. Dit werkt overigens meestal wanneer de zeeziekte net opkomt, niet zozeer in de latere stadia.
- Als je merkt dat iemand bij je in de buurt zeeziek begint worden, ga dan ergens anders zitten. Zeeziekte kan behoorlijk "besmettelijk" zijn, dus blijf niet zitten als je iemand naar de braakzak ziet grijpen.
- Over braakselzakken gesproken, deze zijn verkrijgbaar in de cabine van de veerboot. Meestal hangen ze aan de zijkanten van de veerbootcabine. Wellicht is het beter om er bij voorbaat eentje bij de hand te hebben, d.w.z. voordat je plaatsneemt. Voorkomen is beter dan genezen.
- Bonustip: Vermijd zeeziekte door het vliegtuig naar Tioman te nemen. Klik hier voor details.
Hoewel zeeziekte een echte domper kan zijn, is het belangrijk om te onthouden dat het rond dit deel van de Zuid-Chinese Zee meestal prima weer is en de zee doorgaans vlak is. De enige uitzondering hierop zijn de bovengenoemde moessonmaanden. Bovendien duurt de veerboottocht zelden langer dan twee uur. Met andere woorden, de kans dat zeeziekte echt een probleem wordt, is vrij miniem, vooral met behulp van onze top 15 anti-zeeziekte tips en suggesties.
Disclaimer: deze webpagina bevat algemene informatie, tips en suggesties om de gevolgen van zeeziekte op een veerboot te verminderen of mogelijk eventueel te voorkomen. De informatie is echter niet bedoeld als medisch advies en kan niet als zodanig worden opgevat.